Este sitio usa cookies. Si continúas navegando estás aceptando su utilización. Más información

El Rainbow Warrior de Greenpeace arriba a Barcelona demanant menys plàstics i més Mediterrani

Comunicado de prensa - junio 17, 2017
• La nau almirall de l’organització està recorrent el litoral Mediterrani per sensibilitzar i investigar sobre el problema dels plàstics al mar

• S’han trobat densitats superiors a 8.000 peces de plàstic per quilòmetre quadrat al fons marí dels canons de la Fonera i el Cap de Creus

• Durant la navegació s’han recollit mostres en col·laboració amb el CSIC-CEAB de Blanes. En totes les mostres s’han trobat plàstics

• Catalunya va pel camí de promoure solucions a aquest problema en la seva Llei de residus

El Rainbow Warrior en Barcelona

 

Greenpeace ha arribat a Barcelona amb la seva nau almirall, el Rainbow Warrior, per denunciar la presència de plàstics al Mediterrani i proposar-hi solucions. Aquest matí, en una trobada de premsa a bord del vaixell, experts de l’organització, juntament amb un científic independent del CSIC (1), han destacat que les aigües mediterrànies estan patint un problema de contaminació per plàstics que ja té greus conseqüències per a les espècies que hi viuen.

FOTOS I VÍDEOS DEL RAINBOW A BARCELONA AQUÍhttps://greenpeace.smugmug.com/Plasticos/Presentaci%C3%B3n-campa%C3%B1a-pl%C3%A1sticos-en-Barcelona/

A més d’haver-n’hi a la superfície marina, els estudis científics mostren una gran concentració de plàstics als fons i als canons de la costa catalana. Als canons de la Fonera, Cap de Creus i Blanes, la densitat mitjana de residus és d’entre 8.000 i 15.000 peces per km2. El 72% de la brossa que s’hi ha trobat és plàstic.

També els microplàstics (fragments de plàstic inferiors a 5 mm) tenen un efecte devastador en la fauna marina, ja que poden afectar espècies de totes les mides. En un estudi en molls de la conca Mediterrània espanyola, el 33% dels exemplars analitzats a les aigües de Barcelona contenien microplàstics.

En la trobada, Greenpeace ha destacat també que Catalunya està prenent algunes mesures per promoure solucions al problema de la contaminació per plàstics, com la prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic al comerç o l’estudi per implantar un sistema de dipòsit i retorn d’envasos.

D’altra banda, Greenpeace ha documentat en el seu informe Un Mediterráneo lleno de plástico. Estudio sobre la contaminación por plásticos, impactos y soluciones (Un Mediterrani ple de plàstic. Estudi sobre la contaminació per plàstics, impactes i solucions) el greu problema de contaminació plàstica que pateix aquest mar en tota la seva extensió. De fet, l’organització ha recalcat que la densitat de plàstics al Mediterrani és igual que la que hi ha a les anomenades “sopes de plàstics” del Pacífic, amb una mitjana d’una peça de plàstic cada 4 m2.

Altres dades rellevants de l’informe de Greenpeace són:

  • S’estima que entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstic arriben als oceans cada any.

  • De tots els fragments de microplàstics que hi ha als mars del món, del 21 al 54% es localitzen a la conca mediterrània.

  • El 96% de les mostres de brossa marina a la superfície del Mediterrani són plàstics.

  • S’ha trobat plàstic a totes les zones marines del Mediterrani: platges, costes rocalloses, a la columna d’aigua i al fons marí, fins a profunditats de 3.000 metres.

  • El 72% de la brossa recollida a les platges espanyoles del Mediterrani és plàstic.

  • Més de 1.300 espècies, com ara cetacis, peixos, ocells o taurons, s’han vist impactades per la brossa marina. El 92% dels casos amb plàstics.

  • El 97,3% de la brossa ingerida per la tortuga careta al Mediterrani és plàstic.

  • A Espanya, més del 50% del plàstic acaba en abocadors sense ser reciclat, sense tenir en compte el que no es diposita a cap contenidor i queda abandonat.

Tan sols a Catalunya es posen al mercat cada dia 9 milions d’envasos de begudes, dels quals 5,5 milions es perden i contaminen l’entorn terrestre i marí (font: Agència de Residus de Catalunya). 

La Diputació de Barcelona afirma que el 80% del volum i el 35% del pes de la brossa que recull a les platges de la província són envasos de beguda i que el 80% del seu pressupost de neteja el destina a resoldre aquest problema.

Hi ha solucions simples i efectives, com ara prohibir l’ús de productes d’un sol ús, començant per tots els que són innecessaris (bosses, coberts, palles i vaixelles de plàstic), retornar de nou els envasos de begudes a la botiga, com ja es fa a 40 països i regions del món i impulsar els envasos reutilitzables i la venda a granel.

Campanya “Menys plàstic, més Mediterrani 
El Rainbow Warrior romandrà a Barcelona fins dilluns, posteriorment salparà cap a Itàlia i seguirà el seu recorregut per Croàcia, Grècia i Bulgària. Durant aquests dies a Barcelona, el vaixell emblemàtic obrirà les portes als qui el vulguin conèixer. A més, Greenpeace rebrà autoritats i col·lectius socials per treballar de manera conjunta en les solucions al problema de la contaminació per plàstics. Avui dissabte, a les 21.00 h se celebrarà a bord un concert d’Anni B. Sweet que tothom qui vulgui podrà seguir des del moll.

El vaixell va començar el tour a València el passat 8 de juny, Dia dels Oceans. Durant la navegació s’han dut a terme mostreigs en superfície en col·laboració amb científics independents del CSIC-CEAB, referents en els estudis sobre aquesta temàtica. En totes les mostres agafades s’han trobat plàstics. La zona per la qual ha navegat el vaixell serà declarada corredor de cetacis pel gran nombre d’albiraments que tenen lloc en aquestes aigües i que estan exposats a aquesta contaminació.

La campanya “Menys plàstic, més Mediterrani” s’emmarca dins del moviment internacional Break Free From Plastic.

Calendari d’activitats a Barcelona (poden patir modificacions de data i/o d’ubicació) 

Jornades de portes obertes: 
Dissabte 17 de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 h 
Diumenge 18 de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 h 
Lloc: Moll d’Espanya, amarrador 15 B 
Concert d’Anni B Sweet: 
Dissabte 17 a les 21.00 h 
Lloc: Moll d’Espanya, amarrador 15 B