martes, 31 de enero de 2012
Para las entidades ecologistas, AuS y la FAVB, es imprescindible que esta ley sea coherente con las búsquedas del Grupo Intergubernamental sobre el Cambio Climático (IPCC) y establezca unos objetivos de reducción de emisiones de gases de efecto invernadero en la línea de sus recomendaciones científicas. El PECAC tendría que ser el instrumento que permitiera aplicar la Ley de Cambio Climático y no una manera de condicionarla desde el inicio.
Esta ha sido la alegación principal del documento común que las entidades han presentado en el plazo de alegaciones al PECAC (2), y que hacemos públicas hoy, día que el Conseller de Empresa y Ocupación, Francesc Xavier Mena, se reúne a puerta cerrada con los representantes de las fuerzas políticas parlamentarias.
En opinión de los representantes de las organizaciones de arquitectas y ecologistas, el PECAC sería una base pésima para una Ley de Cambio Climático en Cataluña porque:
El punto de partida del documento es exclusivamente economicista, basado en un escenario de disponibilidad, demanda y precios de combustibles fósiles que es excesivamente optimista y no se corresponde a la realidad. Además, la información del PECAC no está actualizada: la reducción del consumo de energía desde 2009, conseguida a finales de 2012, debido a la crisis, logrará los objetivos de ahorro energetico que el PECAC determina para el 2020.
Las medidas que se proponen en los más de 800 hojas son poco claras y, a la vez, poco efectivas para conseguir los objetivos propuestos por el plan. Este es, en particular, el caso de las emisiones de gases de efecto invernadero que el PECAC situaría el 2020 en un aumento de emisiones de un 40% respecto al 1990, un valor muy alejado incluso de la reducción del 20% propuesta por la UE.
La financiación pública del PECAC se basa exclusivamente en la expectativa de la venta de los Créditos de Carbono que le corresponden en Cataluña de los asignados en España por el periodo 2012-2020, confiando en un precio de venta constante de 20€ Crédito, en lugar de apostar para impulsar medidas de fiscalidad ambiental, como el impuesto sobre la generación de energía nuclear o la disposición y el almacenamiento de residuos nucleares establecidos por Castilla- La Mancha.
Por ello, y además de pedir la parada hasta que se apruebe una Ley de Cambio Climático ambiciosa, las entidades han pedido que el PECAC 2012-2020:
Se base en escenarios de incremento de los efectos del cambio climático y de mayor escasez, precio y conflictividad internacional por el acceso a los combustibles fósiles, derivados del logro del peak-oil antes o durante el periodo de vigencia del Plan y de los proyecciones más allá de su vigencia.
Atendiendo a la catástrofe de Fukushima, plantee el cierre de las centrales nucleares catalanas, reconociendo que, con el actual sobrecapacidad de generación eléctrica, estas centrales son el principal freno a la introducción de las energías renovables.
Formule una Estrategia para una Cataluña Renovable, que incorpore un objetivo de alcanzar con energías renovables el 100% de la demanda energética de Cataluña el 2050.
Determine con mayor precisión y priorice las medidas que tienen que hacer posible lograr los objetivos del PECAC, a la vez que protocolice las acciones urgentes a implantar en el supuesto de que el logro de objetivos sea deficiente.
Excluya la crema de residuos sólidos urbanos, ya sea en incineradoras o como Combustibles Derivados de los Residuos.
Desarrolle una verdadera estrategia de movilidad energéticamente eficiente, que vaya más allá de impulsar la venta de coches eléctricos, y apueste por la movilidad no motorizada, las dos ruedas eléctricas, el transporte colectivo y la gestión inteligente de flotas de coches.
Incluya un nuevo capítulo sobre la “reducción de la demanda energética y las emisiones de gases de efecto invernadero a partir de las herramientas propias del urbanismo y la arquitectura.
E incluya un capítulo sobre Medidas de Fiscalidad Ambiental, con una cuantificación de los recursos que puede generar cada una de ellas, y un plan para aplicar estos recursos a la promoción del ahorro, la eficiencia y las energías renovables.
Notas. (1) Les entitats convocants són: ADENC-EdC, Agrupació d'Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (AuS), Associació de naturalistes de Girona (ANG), Ecologistes en Acció de Catalunya, Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Greenpeace, Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP).
(2) El documento de alegaciones presentado por todas las organizaciones está disponible en
http://www.transportpublic.org/pecac y a
http://cdt-ang.blogspot.com.es/
=============================================
Arquitectes, ecologistes i veïns exigeixen l'aturada del pla de l'energia i canvi climàtic de Catalunya
El PECAC no pot condicionar la futura Llei de Canvi Climàtic
jueves, 24 de febrero de 2011
Aquest matí en roda de premsa, representants de l'Agrupació d'Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (AuS) i de diverses organitzacions ecologistes (1) han demanat l'aturada del Pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 (PECAC) per tal que aquest no condicioni la nova Llei de Canvi Climàtic anunciada pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Per a les entitats ecologistes i AuS, és imprescindible que aquesta llei sigui coherent amb les recerques del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i estableixi uns objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en la línia de les seves recomanacions científiques. El PECAC hauria de ser l'instrument que permetés aplicar la Llei de Canvi Climàtic i no una manera de condicionar-la des de l'inici.
Aquesta ha estat l'al·legació principal del document comú que les entitats han presentat en el termini d'al·legacions al PECAC (2), i que fem públiques avui, dia que el Conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, es reuneix a porta tancada amb els representants de les forces polítiques parlamentàries.
En opinió dels representants de les organitzacions d'arquitectes i ecologistes, el PECAC seria una base pèssima per a una Llei de Canvi Climàtic a Catalunya perquè:
El punt de partida del document és exclusivament economicista, basat en un escenari de disponibilitat, demanda i preus de combustibles fòssils que és excessivament optimista i no es correspon a la realitat. A més, la informació del PECAC no està actualitzada: la reducció del consum d'energia des de 2009, aconseguida a finals de 2012, degut a la crisi, assolirà els objectius d'estalvi energètic que el PECAC determina per al 2020.
Les mesures que es proposen en els més de 800 fulls són poc clares i, alhora, poc efectives per aconseguir els objectius proposats pel pla. Aquest és, en particular, el cas de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que el PECAC situaria el 2020 en un augment d'emissions d'un 40% respecte al 1990, un valor molt allunyat fins i tot de la reducció del 20% proposada per la UE.
El finançament públic del PECAC es basa exclusivament en l’expectativa de la venda dels Crèdits de Carboni que li corresponen a Catalunya dels assignats a Espanya pel període 2012-2020, confiant en un preu de venda constant de 20€ Crèdit, en lloc d'apostar per impulsar mesures de fiscalitat ambiental, com l'impost sobre la generació d'energia nuclear o la disposició i l'emmagatzematge de residus nuclears establerts per Castella- La Mancha.
Per això, i a banda de demanar-ne l'aturada fins que s'aprovi una Llei de Canvi Climàtic ambiciosa, les entitats han demanat que el PECAC 2012-2020:
Es basi en escenaris d'increment dels efectes del canvi climàtic i de major escassetat, preu i conflictivitat internacional per l'accés als combustibles fòssils, derivats de l'assoliment del peak-oil abans o durant el període de vigència del Pla i de els projeccions més enllà de la seva vigència.
Atenent a la catàstrofe de Fukushima, plantegi el tancament de les centrals nuclears catalanes, tot reconeixent que, amb l'actual sobrecapacitat de generació elèctrica, aquestes centrals són el principal fre a la introducció de les energies renovables.
Formuli una Estratègia per a una Catalunya Renovable, que incorpori un objectiu d'abastar amb energies renovables el 100% de la demanda energètica de Catalunya el 2050.
Determini amb major precisió i prioritzi les mesures que han de fer possible assolir els objectius del PECAC, alhora que protocolitzi les accions urgents a implantar en el cas que l'assoliment d'objectius sigui deficient.
Exclogui la crema de residus sòlids urbans, ja sigui en incineradores o com a Combustibles Derivats dels Residus.
Desenvolupi una veritable estratègia de mobilitat energèticament eficient, que vagi més enllà d’impulsar la venda de cotxes elèctrics, i aposti per la mobilitat no motoritzada, les dues rodes elèctriques, el transport col·lectiu i la gestió intel·ligent de flotes de cotxes.
Inclogui un nou capítol sobre la “reducció de la demanda energètica i les emissions de gasos d'efecte hivernacle a partir de les eines pròpies de l'urbanisme i l'arquitectura.
I inclogui un capítol sobre Mesures de Fiscalitat Ambiental, amb una quantificació dels recursos que pot generar cadascuna d'elles, i un pla per aplicar aquests recursos a la promoció de l'estalvi, l'eficiència i les energies renovables.
Notes.(1)Les entitats convocants són: ADENC-EdC, Agrupació d'Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (AuS), Associació de naturalistes de Girona (ANG), Ecologistes en Acció de Catalunya, Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Greenpeace, Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP).
(2) Trobareu el document d'al·legacions presentat per totes les organitzacions a
http://www.transportpublic.org/pecac i a
http://cdt-ang.blogspot.com.es/